Μπορεί να βρίσκεται μέσα στην οποιαδήποτε σούπα μας, μπορεί να γίνει κολοκυθόπιτα, πουρές ως συνοδευτικό στα κρεατικά μας, ακόμη και σούπα βελουτέ, τρώγεται ωμή στη σαλάτα κομμένη σε λεπτές φλούδες, γίνεται ντιπ, ομελέτα, σουφλέ, μπαίνει στο φούρνο σε ένα χειμωνιάτικο μπριάμ με πατάτες, ταιριάζει στο ριζότο.
Όμως, μια κολοκύθα μπορείς να την αντιμετωπίσεις στην αλμυρή εκδοχή της σαν πατάτα και στη γλυκιά σαν μήλο, αντικαθιστώντας τα συγκεκριμένα υλικά στις δικές σου συνταγές.
Θρεπτική Αξία
Η βιταμίνη Α, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι ουσίες που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών και βοηθάνε στην προστασία από προβλήματα όρασης, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Επίσης, αποτελεί πρόληψη για τον καρκίνο με β-καροτένιο, ένα από τα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχει η κολοκύθα και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, κυρίως του πνεύμονα αλλά και πολλών άλλων μορφών όπως μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες υποστηρίζουν.
Το κάλιο που περιέχει βοηθά στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών και την ισορροπία των υγρών του σώματος. Διώχνει την κατακράτηση και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον συσφίγγει την επιδερμίδα.
Τα καροτενοειδή, που της δίνουν το κόκκινο χρώμα, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, που επίσης προστατεύουν από τις λοιμώξεις και βοηθούν στην αρθρίτιδα.
Διαθέτει, επίσης βιταμίνες και ιχνοστοιχεία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση τα οποία δεν αφήνουν το κύτταρο να γεράσει και τονώνουν το ανοσοποιητικό:
θειαμίνη,
φυλλικό οξύ,
μαγνήσιο
κάλιο
ψευδάργυρο
ριβοφλαβίνη,
Μη πετάς τα σπόρια της…
Γεμάτα θρεπτικές ουσίες μπαίνουν πάνω από το γιαούρτι, στη σαλάτα, τρώγονται σαν σνακ. Τα βάζεις μαζί με τις ίνες τους σε μια λεκάνη με νερό. Τα σπόρια σε λίγο θα ανέβουν στην επιφάνεια. Τα στεγνώνεις με χαρτί, τα απλώνεις σε ένα ταψί πάνω σε χαρτί ψησίματος, τα αλατίζεις και τα ψήνεις στους 150C για 5-10 λεπτά περίπου.