Τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση είναι αυτές που περιέχουν προσταγλανδίνες, σειράς 1 κ 3 οι οποίες βοηθούν στην μείωση των φλεγμονών και κατα συνέπεια του πόνου απο αυτές στο σώμα μας, ουσίες με ορμονική δράση που βιοσυντίθενται από λιπαρά οξέα.
οι προσταγλανδίνες βοηθούν κυρίως στην μείωση του πόνου κ της φλεγμονής στην ρευματοειδή αρθίτιδα.
Ας δούμε σε ποιές τροφές τις συναντάμε:
ΠΡΟΣΤΑΓΛΑΔΙΝΕΣ σειράς 1 και 3 που συνθέτονται απο λιπαρά οξέα ω3 βρίσκονται:
Στα ψάρια
Στα καρύδια
Στο λιναρόσπορο
επίσης η ΚΕΡΚΕΤΙΝΗ είναι αντιοξειδωτική ουσία που αναστέλλει την δράση προσταγλαδινών σειράς 2 οι οποίες σε αντίθεση με τις άλλες δύο κατηγορίες εντείνουν την φλεγμονή.
η κερκετίνη βρίσκεται :
Στο τσάι του βουνού
Στα κρεμμύδια
Στο σταφύλι
Στο μήλο
Στο τζίτζερ ως τσάι ή μπαχαρικό
Tέλος ένα άλλο συστατικό που απαντάται κυρίως στις κόκκινες καυτερές πιπεριές είναι η ΚΑΨΑΙΚΙΝΗ η οποία φαίνεται να μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις.