Τα μανιτάρια στην διατροφή μας
Περιέχουν
- αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων
- σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών.
- πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς όμως τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό.
- ελάχιστες θερμίδες (13 θερμίδες ανά 100 γραμμ.)
- βιταμίνη D που συμβάλει στην καλή κατάσταση του σκελετικού μας συστήματος
- Β12, που συνήθως βρίσκεται σε ζωικές τροφές και ειναι σημαντική κυρίως για το νευρολογικό μας σύστημα! οπότε καποιος που στην διατροφή του έχει μειώσει κατα πολύ τις τροφές ζωικής προέλευσης θα ήταν καλό να τα προτιμά!
- Κάλιο, το οποίο βοηθάει στην καλη καρδιακή λειτουργία
Προσοχή θα πρέπει να δώσουν, άτομα με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα( υπερουριχαιμία) καθώς τα μανιτάρια ειναι πλούσια πηγή πουρινών και απαγορεύεται η κατανάλωση τους απο ασθενείς με υπερουριχαιμία.
Πως βοηθούν στο ανοσοποιητικό σύστημα!
Η κατανάλωση μανιταριών διεγείρει τη λειτουργία των Τ-λεμφοκυττάρων και των φονικών κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, όταν υπάρχει ανάγκη για άμυνα. Αντίθετα, σε ήπιες καταστάσεις, όπου ο οργανισμός είναι ασφαλής, δεν επιτίθεται άσκοπα και δεν προκαλεί φλεγμονές, μεταλλάξεις και αλλοιώσεις.
Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες των μανιταριών, που οφείλονται στη βελτίωση της έκκρισης των κυτοκινών, προάγουν την ασπίδα του οργανισμού ενάντια σε ξενιστές. Κάποια είδη μανιταριών μπορεί να μην σκοτώνουν τον ιό, αλλά ενεργούν κατά τα αρχικά στάδια της αναπαραγωγής τους.