Η οστεοαρθρίτιδα έιναι ο πιο συχνός τύπος αρθρίτιδας και προσβάλει τις αρθρώσεις παραβλάπτοντας τη λειτουργικότητα του αρθρικού χόνδρου.
Παράγοντες που προκαλούν οστεοαρθρίτιδα
1. υπερβολικό βάρος
2. η μεγάλη ηλικία
3. τραυματισμοί των αρθρώσεων και καταπόνησή τους από καθημερινές ασχολίες ή αθλητικές δραστηριότητες.
Διατροφή και οστεοαρθρίτιδα
Μέσω κατάλληλης διατροφής, μπορεί να αναχαιτιστεί σημαντικά ο μηχανισμός εκφύλισης της άρθρωσης και συνεπώς η εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας, κάτι που θα προσφέρει στον ασθενή καλύτερη ποιότητα ζωής .
Τι θα πρέπει να αποφύγει ο ασθενής με οστεοαρθρίτιδα
Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες ίσως δίνει το έναυσμα για την εκδήλωση οστεοαρθρίτιδας, σύμφωνα με μελέτη του Ιατρικού Ερευνητικού Ιδρύματος της Οκλαχόμα.
Οι ερευνητές, παρατήρησαν ότι η ύπαρξη απλών υδατανθράκων στη διατροφή συντελούσε σε αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας .
Μια διατροφή που περιέχει 20% κορεσμένα λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες “προκαλεί οστεοαρθριτικές αλλαγές στο γόνατο”.
Ωστόσο, η φλεγμονή αλλα και ο πόνος θα μπορούσαν να αποφευχθουν εφόσον το άτομο αποφεύγει επίσης τα παρακάτω τρόφιμα:
Γλουτένη και καζεΐνη
Τα άτομα με ευαισθησία στην γλουτένη και στην καζεΐνη πρέπει να αποφεύγουν τροφές πλούσιες σε αυτές τις ουσίες. Ο πόνος στις αρθρώσεις και η φλεγμονή είναι κοινά συμπτώματα για άτομα με ευαισθησία σε αυτές τις δύο πρωτείνες. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η αποφυγή τροφών πλούσιων σε γλουτένη και καζεΐνη βοηθάει στην ανακούφιση των πόνων στις αρθρώσεις.
Η γλουτένη μπορεί να βρεθεί σε σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Από την άλλη πλευρά, η καζεΐνη βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Επεξεργασμένη ζάχαρη
Η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων σακχάρων μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό την απελευθέρωση προ-φλεγμονωδών πρωτεϊνών, που ονομάζονται κυτοκίνες. Αυτές προκαλούν πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις.
Γενικά τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά για πρωινό, το πρόχειρο φαγητό (fast food) και τα ψημένα προϊόντα (σφολιάτες κλπ) έχουν πολύ επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πρόσθετη ζάχαρη και συντηρητικά, καθώς και άλλα φλεγμονώδη συστατικά που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
Μια διατροφή, που περιέχει πολλά βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, καθώς συμβάλλει στην φλεγμονή και στους σχετικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία.
Τί μπορεί να κάνει ο ασθενής ώστε να βελτιώσει τη κατάσταση του
Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος
Αν ανήκετε στην κατηγορία των υπέρβαρων προσπαθήστε να χάσετε βάρος. Το επιπλέον σωματικό λίπος αυξάνει τα επίπεδα της φλεγμονής, προκαλώντας μεγαλύτερο πόνο στις αρθρώσεις.
Το βάρος, πέρα από την ηλικία, επιβαρύνει τον αρθρικό χόνδρο, με αποτέλεσμα την πρόωρη εμφάνιση οστεοαρθρικών αλλοιώσεων.
Οι αρθρώσεις που καταπονούνται περισσότερο είναι τα ισχία, τα γόνατα, οι ποδοκνημικές και η σπονδυλική στήλη
Το λίπος δεν προσθέτει απλώς βάρος στις αρθρώσεις μας. Είναι ενεργό στον οργανισμό μας, και παράγει ορμόνες και χημικά που αυξάνουν τις φλεγμονές.
Κατανάλωσε τα σωστά λιπαρά
Ο τύπος των λιπών και ελαίων που επιλέγετε μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της φλεγμονής και του πόνου
Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και στις επεξεργασμένες τροφές, μπορούν να αυξήσουν τον πόνο και τη φλεγμονή στο σώμα, το ίδιο μπορούν να κάνουν πολλά έλαια και μαργαρίνες που προέρχονται από το καλαμπόκι ή οι πηγές ηλιελαίου. Αυτά τα έλαια είναι πλούσια σε ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και μπορούν επίσης να αυξήσουν τη γενική φλεγμονή.
Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ουδέτερα λίπη και δεν προδιαθέτουν ή επιδεινώνουν την προυπάρχουσα φλεγμονή. Επιλέξτε ελαιόλαδο, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Με την ανανέωση των κυττάρων του σώματος τα μονοακόρεστα λιπαρά θα αντικαταστήσουν τα ω-6 μέσα στο κύτταρο μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή.
Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
Η οστεοαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση (μείωση της οστικής μάζας) συχνά εμφανίζονται μαζί. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως ημιαποβουτυρωμένο γάλα, τυρί ή γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά, για να δυναμώσετε τα οστά. Άλλες πηγές ασβεστίου είναι το τυρί σόγιας, γάλα σόγιας και χυμοί φρούτων εμπλουτισμένοι με ασβέστιο, σαρδέλες , δημητριακά πρωινού, πράσινα φυλλώδη λαχανικά φασόλια. Καταναλώνετε τουλάχιστον 3 μερίδες τροφών πλούσιων σε ασβέστιο την ημέρα.
Η βιταμίνη C, επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας, καθώς η έλλειψή της μπορεί να κάνει τα συμπτώματά της πολύ χειρότερα.
Βιταμίνη D, συμπληρωματικά σε περιπτώσεις έλλειψης.
Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα χρειάζεται να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D. Έχει βρεθεί ότι μειωμένες προσλήψεις ασβεστίου και βιταμίνης D σχετίζονται με εξέλιξη της νόσου.