Πως προκαλούνται τα ινομυώματα;
Τα ινομυώματα είναι πιο συχνά σε γυναίκες ηλικίας 30-40 ετών. Μέσα σε αυτή τη δεκαετία εκτιμάται ότι το 20-40% των γυναικών θα εμφανίσουν ινομυώματα.
Η ακριβής αιτία της εμφάνισης των ινομυωμάτων παραμένει άγνωστη.
Έχουν, ωστόσο, εντοπιστεί προδιαθεσικοί παράγοντες και ένας από αυτούς είναι και το σωματικό βάρος.
Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ), καθώς και η κατανάλωση τροφών που αυξάνουν τις οξειδώσεις, φαίνεται να συμβάλουν στην ανάπτυξη ινομυωμάτων.
Πως επηρεάζει το αυξημένο σωματικό βάρος;
Η παχυσαρκία, όπως είδαμε και νωρίτερα, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση ινομυωμάτων. Η κύρια αιτία σύνδεση μεταξύ τους φαίνεται ότι είναι οι αλλαγές στη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος. Συγκεκριμένα, το αυξημένο σωματικό βάρος και ιδιαίτερα το αυξημένο σωματικό λίπος, επηρεάζει τις ορμόνες του φύλου και προκαλεί αλλαγές στην έκκριση και στη λειτουργία τους στα διάφορα όργανα. Ειδικότερα, μελέτη έδειξε ότι η περιφέρεια μέσης και το ποσοστό λίπους στην κοιλιακή χώρα ήταν πιο υψηλά στις γυναίκες με ινομυώματα συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν ινομυώματα. Το ενδιαφέρον ήταν ότι αυτή η σχέση παρατηρήθηκε ότι ισχύει και αντίστροφα, δηλαδή η ύπαρξη ινομυωμάτων ήταν πιο συχνή σε παχύσαρκες σε σύγκριση με φυσιολογικού βάρους γυναίκες. Συνεπώς, τα δεδομένα αυτά ενισχύουν τη συσχέτιση μεταξύ υπέρβαρου και παχυσαρκίας με την εμφάνιση ινομυωμάτων. Γι’ αυτό και ο έλεγχος του σωματικού βάρους αποτελεί συχνά βασικό στόχο τόσο για τη μείωση των ινομυωμάτων όσο και για τη βελτίωση της γονιμότητας.
Προστατευτικοί παράγοντες αποτελούν η πολυτοκία, ο θηλασμός, η μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Πιο αναλυτικά,
Υπάρχουν τροφές που συνδέονται με αυξημένη φλεγμονή στο σώμα
Τέτοιες τροφές που θα πρέπει στόχος να είναι ο περιορισμός τους στο ελάχιστο είναι οι εξής
Η ζάχαρη
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και υδατάνθρακες , όπως τα γλυκά
Τα ενισχυτικά γεύσης ( βλέπε κύβους και σκόνες γεύσης)
Μαργαρίνες και φυτικά βούτυρα
Κρέμες γάλακτος ζωικές και φυτικές
Το ζωικό λίπος
Η κατανάλωση αλκοόλ, που είναι σημαντικός ορμονικός διαταράκτης.
Μπισκότα, και έτοιμα συσκευασμένα σνακ ή γεύματα.
Ποιες τροφές βοηθούν στην μείωση των φλεγμονών στο σώμα…
Και κατά συνέπεια την αποφυγή ή την σμίκρυνση των ινομυωμάτων
Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τρόφιμα με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και καρπούς.
Τα Ω3 λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή μέσα στο σώμα, προτιμήστε τροφές όπως
τα λιπαρά ψάρια
καρύδια
λιναρόσπορο
οι σπόροι τσία
η διαφορετικά εξετάσετε τη λήψη ενός ειδικού συμπληρώματος με Ω3.
Τυπικά, μπορείτε να καταναλώνετε 1000 mg την ημέρα, αλλά είναι σημαντικό να μιλήσετε με το προσωπικό σας γιατρό πριν πάρετε οποιαδήποτε ποσότητα.
Πολλές γυναίκες στερούνται επίσης μαγνήσιο, ένα ζωτικής σημασίας ιχνοστοιχείο που η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες και πόνο.
Συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί επίσης να βελτιώσουν τα συμπτώματα πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου, ιδιαίτερα αν πάσχετε από σοβαρές κράμπες. Η περίσσεια μαγνησίου ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη. Για αυτό πάλι, μιλήστε με τον προσωπικό σας γιατρό για το τι χρειάζεστε πραγματικά και τι όχι.
Ινομυώματα και αναιμία
Πολλές γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν αναιμία από βαριά ροή περιόδου που συνδέεται με τα ινομυώματα. Είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί ένας σωστός έλεγχος και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία για αυτήν την κατάσταση. Μπορεί να χρειαστείτε συμπληρώματα σιδήρου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι
οι φακές
το κόκκινο κρέας
ο κρόκος του αυγού
τα ψάρια
περιέχουν επίσης σίδηρο και καλό είναι να καταναλώνονται τις δύσκολες ημέρες του μήνα.
Βιταμίνη D
Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν τη σημασία της βιταμίνης D στην εμφάνιση των ινομυωμάτων, καθώς αποτελεί μια βιταμίνη που ασκεί επίδραση στη ρύθμιση ορμονών. Συγκεκριμένα, έρευνες δείχνουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με την εμφάνιση ινομυωμάτων, ενώ αντίθετα η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μειώνει την εμφάνιση τους ή την εξέλιξη τους. Συνεπώς, ενδεχομένως η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D αποτελεί καλή επιλογή σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ινομυωμάτων.
Ο ρόλος της σωματικής άσκησης
Η σωματική άσκηση είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας και της ποιότητα ζωής μας! Αναφορικά με τα ινομυώματα, μελέτες δείχνουν ότι η διατήρηση υψηλών επιπέδων άσκησης συμβάλλει στη φυσιολογική μείωση των ινομυωμάτων, στη μείωση των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας καθώς και στην αύξηση των περιστατικών εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε ένα δραστήριο τρόπο ζωής και να εντάξουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας!
Συμπερασματικά, μπορεί μια γυναίκα να έχει γονιδιακή προδιάθεση να αναπτύξει ινομυώματα , όμως ένας υγιεινός τρόπος ζωής που κατ’ επέκταση μειώνει τα επίπεδα φλεγμονών στο σώμα όπως η αποφυγή καπνίσματος η καθημερινή άσκηση, ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος και μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες μπορούν να μειώσουν εντυπωσιακά τις πιθανότητες ανάπτυξης των ινομυωμάτων ή να βοηθήσει στην καλύτερη πορεία της νόσου.