Σήμερα φτιάχνουμε χαλβαδάκια ατομικά με
τρίχρωμη κινόα, μήλο και κανέλα!
Το γλυκό μας είναι νηστίσιμο ακόμη για τις ημέρες που δεν καταναλώνετε το λάδι!
Και πολύ θρεπτικό για τους παρακάτω λόγους
- Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας
- Έχει πολύ λίγες θερμίδες
- Έχει πολλές φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος
- Εχει απίθανη γεύση
Τα υλικά που θα χρειαστείς για 3 μερίδες!
- Μετράμε και σερβίρουμε σε φλιτζανάκι του μονού ελληνικού καφέ
1 φλ τρίχρωμη κινόα
2 φλ νερό
1 κουταλιά της σουπας σπόρους τσία
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1 μήλο τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου( εάν δεν έχεις προσθέτεις 2η κουταλιά μέλι)
**** μπορείς να αντικαταστήσεις το σιρόπι και το μέλι με σταγόνες στέβιας, έτσι κερδίζεις θερμίδες,
κάνεις το γλυκό σου χαμηλου γλυκαιμικού φορτίου, μπορεις να το καταναλώσεις ένα εισαι διαβητικός!
1κουταλιά της σούπας βούτυρο ξηρών καρπών ( εγώ χρησιμοποίησα φουντουκοβούτυρο, θα μπορούσες και ταχίνι, φυστικοβουτυρο κ.τλ)
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά την κινόα τρίβοντας την ταυτόχρονα
Την βάζουμε να σιγοβράσει στα 2,5 φλ νερό
Αφού απορροφήσει όλο το νερό βάζουμε στο σκεύος όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά!
Μεταφέρουμε το μίγμα σε 3 φλιτζανάκια και βάζουμε στο ψυγείο για 5 ώρες!
Καλή σας απόλαυση !
Λίγα λόγια για την κινόα
Η κινόα ανήκει στα ψευτοδημητριακά (μοιάζει με δημητριακό).
Υπάρχει σε πολλά χρώματα όπως άσπρο, κόκκινο, μαύρο και μπλε.
Είναι εύπεπτη τροφή και χρησιμοποιείται ευρέως σε συνταγές μαγειρικής.
η πρωτεΐνη που μας προσφέρει είναι πλήρης. Δηλαδή, προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα (συνολικά τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή αυτά που δεν συνθέτει ο οργανισμός κι έτσι πρέπει να τα παίρνουμε από την διατροφή).
Επίσης, περιέχει Β1, Β2, Β3, Β6, Β9
είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό και φώσφορο.
Επιπλέον, περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά, φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό.
Δεν περιέχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα΄
Υψηλή είναι και η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες
Αυτό το γνώριζες;
Σύμμαχος κατά της ημικρανίας
Επειδή η κινόα είναι μια πολύ καλή πηγή μαγγανίου, μαγνησίου, φυλλικού οξέος, και φωσφόρου, μπορεί να ανακουφίσει τα άτομα που πάσχουν από ημικρανίες.
Γιατί κινόα και όχι σιμιγδάλι
Ο Γλυκαιμικός Δείκτης είναι μια κατάταξη που κατατάσσει τα τρόφιμα ανάλογα με τον αντίκτυπό τους στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα.
τα τρόφιμα που κατατάσσονται χαμηλότερα στην κλίμακα έχουν μικρότερη επίδραση στη γλυκόζη του αίματος, γεγονός που γενικά τους καθιστά καλύτερες επιλογές για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Το σιμιγδάλι είναι τρόφιμο που ανήκει στην λίστα με τις τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη ενώ η κινόα είναι τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη .
Επίσης η κινόα μας παρέχει 111 θερμίδες στα 100 γρ .
Ενώ το σημιγδάλι μας παρέχει 330 θερμίδες στα 100 γρ.