-Τι θα φάμε σήμερα;
-τις πατάτες από εχθές
Ποιους ευνοεί αυτή η συνήθεια;
Πάμε να μάθουμε τι είναι το “ανθεκτικό άμυλο” Όταν μαγειρέψουμε πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά και τα αποθηκεύσουμε για 24 ώρες στο ψυγείο τότε το 25% του κλασικού αμύλου τους μετατρέπεται σε ανθεκτικό….
Αυτό τι συνεπάγεται;; Αυτό το νέο ανθεκτικό άμυλο 1) δεν αποδίδει θερμίδες 2)δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Άρα είναι μια συνήθεια που καλό θα ήταν να υιοθετήσουν οι διαβητικοί ασθενείς και όσοι διαιτωμενοι ακολουθούν διατροφή χαμηλού γλυκαιμικου φορτίου….
Το ανθεκτικό άμυλο εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και αν ξανά ζεστάνεις το φαγητό την επόμενη ημέρα…..
Το λεγόμενο ανθεκτικό άμυλο (resistant starch) είναι ένα είδος υδατάνθρακα που παραλείπει τη «στάση» στο λεπτό έντερο και αποστέλλεται κατευθείαν στο παχύ έντερο. Η αργή πέψη του ανθεκτικού αμύλου βελτιώνει το μεταβολισμό ,σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενισχύει τη μικροχλωρίδα του εντέρου.
Για όσους δεν μπορούν όμως να απαρνηθούν τα μακαρόνια, τις πατάτες και το ρύζι, υπάρχει ένας τρόπος να μετατρέψουν τους υδατάνθρακες που περιέχουν αυτές οι τροφές σε ανθεκτικό άμυλο.
Σύμφωνα με μελέτες, είναι δυνατό να μειώσουμε τις θερμίδες που απορροφώνται από το ρύζι κατά 50-60% εάν αυξήσουμε τη συγκέντρωσή του σε ανθεκτικό άμυλο. Πώς γίνεται αυτό; Βάσει των πειραμάτων που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, η περιεκτικότητα του ρυζιού σε ανθεκτικό άμυλο αυξήθηκε όταν το έβρασαν σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά, τοποθετώντας το στη συνέχεια (αφού είχε κρυώσει τελείως) στο ψυγείο για 12 ώρες.
Η ίδια τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί στα μακαρόνια και τις πατάτες. Με τον τρόπο αυτό, οι υδατάνθρακες συμπεριφέρονται σαν φυτικές ίνες προλαμβάνοντας την απότομη αυξομείωση που συνήθως προκαλούν στα επίπεδα του σακχάρου.