Που οφείλεται η ακμή;
Τα αίτια της ακμής είναι η κληρονομική προδιάθεση, ορμονικοί και ενδοκρινικοί παράγοντες, όπως π.χ. το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η λήψη κάποιων φαρμάκων και ο τρόπος ζωής. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται το άγχος, η διατροφή, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η «κακή» καθημερινή φροντίδα του δέρματος, σε συνδυασμό με λανθασμένους χειρισμούς στις βλάβες της ακμής, συνήθως από το ίδιο το άτομο.
Σχετίζεται η ακμή με τη διατροφή;
Πριν από κάποια χρόνια, οι επιστημονικές μελέτες δε συσχέτιζαν τη διατροφή με την ακμή. Υπήρχε η υπόνοια, από ατομικές μαρτυρίες, ότι κάποιες τροφές, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η σοκολάτα και τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο επιδεινώνουν την ακμή, αλλά μόλις την τελευταία πενταετία αρχίζουν να «συσσωρεύονται» οι μελέτες που το τεκμηριώνουν και επιστημονικά.
Η ακμή μπορεί να θεωρηθεί ως μία νόσος – δείκτης της υπερβολικής ινσουλινοτρόπου δράσης της δυτικής διατροφής (ινσουλινοτρόπος = προάγει έκλυση ινσουλίνης). Το γάλα και όλα τα προϊόντα που περιέχουν πρωτεΐνες ορού γάλακτος, συμβάλλουν στη μεταγευματική αύξηση της ινσουλίνης και του ινσουλινομιμητικού αυξητικού παράγοντα Ι (IGF-1) στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα της ινσουλίνης και του IGF-1, μέσα από κάποιες σύνθετες μεταβολικές πορείες έχουν σαν αποτέλεσμα τη βιοχημική σύνδεσή τους, με τους 4 κύριους παράγοντες που προκαλούν ακμή και που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Επίσης οι δίαιτες με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (ένας δείκτης που συνδέει την ποιότητα και την ποσότητα των υδατανθράκων σ’ ένα τρόφιμο) επιδρούν στο μεταβολισμό του IGF-1 και των ανδρογόνων, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ακμής χωρίς να βρίσκονται απαραιτήτως υψηλά τα επίπεδα των ορμονών στο αίμα, τη στιγμή μιας αιμοληψίας.
Ποια τρόφιμα να καταναλώνονται λιγότερο συχνά στη θεραπεία της ακμής;
Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Το γάλα σε όλες του τις μορφές (υγρό, σε σκόνη, εμπλουτισμένο, βιολογικό),
το τυρί σε όλες τις μορφές του (σκληρό – μαλακό, πλήρες – αποβουτυρωμένο, αγελαδινό – αιγοπρόβειο),
το βούτυρο,
το παγωτό,
οι κρέμες (ζαχαροπλαστικής, γάλακτος, σαντιγύ) και όλα τα γλυκά που τις περιέχουν,
η σοκολάτα γάλακτος και όλα τα προϊόντα που περιέχουν πρωτεΐνες ορού γάλακτος
Καταλαβαίνετε ωστόσο ότι η κατηγορία των γαλακτοκομικών είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική ομάδα τροφίμων και δεν είναι καλό να την αποκλείσουμε τελείως από το διαιτολόγιό μας, απλά θα μπορούσε να βοηθήσει σε περιόδους εξάρσεων μια αραιότερη και λιγότερη κατανάλωσή τους.
Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο
Όλα τα επεξεργασμένα αλεύρια και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά, π.χ. λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά και πίτες, την άσπρη ζάχαρη και όπου αυτή περιέχεται
Τρόφιμα που συσχετίζονται με φλεγμονές
Όλα τα έτοιμα φαγητά (junk food) που μαγειρεύονται με κακής ποιότητας λάδι και είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, όπως τηγανητές πατάτες, κρέατα πλούσια σε λίπος.
Ποια τρόφιμα μπορούν και πρέπει να καταναλώνονται στη θεραπεία της ακμής;
Χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μη-γαλακτοκομικά υποκατάστατα
Όπως γάλα ρυζιού, αμυγδάλου, σόγιας, το τοφού, κ.ά. Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου, που μειώνουν και τις φλεγμονές, όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά – λαδερά και σαλάτες (ωμά ή όσο το δυνατόν λιγότερο μαγειρεμένα), τα άπαχα κρεατικά, ιδιαίτερα το ψάρι, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, το ελαιόλαδο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και όλα τα παράγωγά τους, π.χ. ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
τροφές σύμμαχοι κατά της ακμής
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες τροφές, υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να προλάβετε ή να περιορίσετε τα συμπτώματα της ακμής.
Δείτε ποια είναι αυτά τα συστατικά και τις τροφές που τα περιέχουν σε αφθονία:
Βιταμίνη Α: Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι το ιχθυέλαιο, ο σολομός, τα καρότα, το σπανάκι και το μπρόκολο, αβοκάντο.
Ψευδάργυρος: βρίσκεται στην γαλοπούλα, τα αμύγδαλα, τα καρύδια Βραζιλίας και τις φύτρες σιταριού.
Βιταμίνες Ε και C: Πηγές της βιταμίνης C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το γκρέιπφρουτ, την παπάγια και τις τομάτες. Από την άλλη, βιταμίνη Ε θα βρείτε στις γλυκοπατάτες, τους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο, τους ηλιόσπορους, τα αβοκάντο, το μπρόκολο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Σελήνιο: Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σελήνιο είναι το φύτρο σιταριού, ο τόνος, ο σολομός, το σκόρδο, τα καρύδια Βραζιλίας, τα αυγά και το καστανό ρύζι.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Μπορείτε να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, το λινέλαιο, τα καρύδια, τους ηλιόσπορους και τα αμύγδαλα.
Φυτοοιστρογόνα
Αυτά τα υποκατάστατα, τα οποία βρίσκονται σε τρόφιμα όπως η σόγια, μπορεί να αναστείλουν τα ανδρογόνα και τα ένζυμα που προωθούν την ακμή, αλλά δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποφυγή της ακμής
Κακάο
Δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στην σοκολάτα (στην ακατέργαστη μορφή της) και στην ακμή.
Γαστρεντερική υγεία
H κακή γαστρεντερική υγεία σχετίζεται με την ακμή.
Μη επεξεργασμένα τρόφιμα, διαλυτές και μη διαλυτές ίνες, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, καρύδα, και λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο κτλ., μπορούν να έχουν ευεργετική επιρροή στην υγεία του εντέρου, βελτιώνοντας την κινητικότητα του. Οι ίνες μπορούν επίσης να συνδέονται και να εκκρίνουν περίσσεια ορμονών που συμβάλλουν στην ακμή.
Σκεφτείτε να εξαλείψετε το σιτάρι, τα γαλακτοκομικά και τη ζάχαρη για ένα μήνα και δείτε αν σας βοηθάει. Όλα αυτά επιδεινώνουν τα γαστρεντερικά προβλήματα και η ακμή συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εντεροπάθεια που οφείλεται στην γλουτένη.
Πρεβιοτικά και Προβιοτικά
Επαρκής πρόσληψης πρεβιοτικών και προβιοτικών από τα τρόφιμα ή και τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της υγείας του εντέρου και στη μείωση της ακμής.