Ένα δυνατό ανοσοποιητικό είναι ότι χρειαζόμαστε τους φθινοπωρινούς μήνες, όπου οι ιώσεις και τα κρυολογήματα αυξάνονται σημαντικά. Ο αστράγαλος αποτελεί ένα φυτό της κινέζικης ιατρικής το οποίο χρησιμοποιείται τόσο για την ενίσχυση του οργανισμού αλλά και για την αντιμετώπιση ιογενών λοιμώξεων.
Τι είναι ο αστράγαλος
Εδώ και πολλούς αιώνες ο αστράγαλος αποτελεί ένα βότανο που χρησιμοποιείται για τις ανοσοενισχυτικές του ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα βότανα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό όπως είναι η εχινάτσια και το pau d’arco.
Το δραστικό μέρος του φυτού είναι η ρίζα του και το εκχύλισμα αυτής χρησιμοποιείται για την παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής. Είναι πλούσιος σε σαπωνίνες ή αλλιώς γνωστές ως αστραγαλοσίδες, πολυσακχαρίτες και φλαβονοειδή, όπως η κουερσεντίνη και σε φυτοστερόλες, στοιχεία που του προσδίδουν πολλές ιδιότητες.
Δράσεις και ιδιότητες
Όπως και πολλά βότανα έτσι και ο αστράγαλος έχει πολλές ιδιότητες οι οποίες τον ξεχωρίζουν ως ένα βότανο με ανοσοενισχυτικές, διουρητικές και όχι μόνο δράσεις.
Αντιοξειδωτική δράση
Χάρη στη σύνθεσή του σε φλαβονοειδή, ο αστράγαλος παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Εξουδετερώνει τη δράση των ελευθέρων ριζών προστατεύοντας τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες.
Ανοσοενισχυτικές ιδιότητες
Σύμφωνα με μελέτες ο αστράγαλος έχει την ιδιότητα να ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς επιδρά στην ικανότητα των Τ λεμφοκυττάρων και της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του οργανισμού και την αντιμετώπιση κρυολογήματος και ιογενών λοιμώξεων, ιδιαίτερα του ανώτερου ανοσοποιητικού συστήματος και της βρογχίτιδας.
Αντιφλεγμονώδη δράση
Η σύνθεσή του αστράγαλου σε πολυσακχαρίτες και σαπωνίνες του προσδίδει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Καθώς η φλεγμονή και ιδιαίτερα η χρόνια φλεγμονή αποτελεί τη βάση για πολλές χρόνιες ασθένειες, μελετάται ο ρόλος του στην αντιμετώπιση και πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη ακόμη και του καρκίνου, μέσω αναστολή των φλεγμονωδών αντιδράσεων.
Βοηθά στη διαχείριση του stress
Σύμφωνα με παραδοσιακή Κινέζινη ιατρική, ο αστράγαλος έχει ανταπτογόνο δράση, δηλαδή, βοηθά στη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άγχους, του σωματικού, του πνευματικού και του συναισθηματικού.
Καρδιαγγειακή υγεία και καρκίνος
Σύμφωνα με μελέτες τα φλαβονοειδή του αστράγαλου βοηθούν και ενισχύουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού και προλαμβάνουν την εμφάνιση αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ο αστράγαλος βοηθά στη μείωση των τριγλυκεριδίων ορού καθώς και της αρτηριακής πίεσης.
Όσον αφορά τον καρκίνο, φαίνεται πως τα συστατικά του αστράγαλου παρουσιάζουν αντικαρκινικές ιδιότητες, βοηθούν στην καλύτερη δράση των αντικαρκινικών φαρμάκων ενώ φαίνεται επίσης πως μειώνει την κόπωση και ατονία που προκαλεί η χημειοθεραπεία.
Διαβήτης
Σύμφωνα με μελέτες ο αστράγαλος φαίνεται να έχει ρόλο στη ρύθμιση της γλυκόζης ορού, οι πολυσακχαρίτες, οι σαπωνίνες και τα φλαβονοειδή ασκούν υπογλυκαιμική δράση μέσω αύξησης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη αλλά και βελτίωση της έκκρισης ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος. Επιπλέον, φαίνεται πως μειώνει την απόπτωση των κυττάρων του παγκρέατος, δημιουργώντας ερωτήματα για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο διαβήτη τύπου 1 . Ωστόσο απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν οι παραπάνω δράσεις.
Μορφές και δοσολογία
Στους ενήλικες δεν έχει οριστεί συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τον αστράγαλο. Η θεραπευτική δοσολογία κυμαίνεται από 50-500 mg. Δεν υπάρχουν δεδομένα για ασφάλεια της λήψης αστράγαλου από παιδιά.
Στο εμπόριο ο αστράγαλος διατίθεται σε κάψουλες και ταμπλέτες, τιτλοποιημένος ή μη, σε κρέμες για τοπική εφαρμογή καθώς και σε βάμματα.
Αντενδείξεις – αλληλεπιδράσεις
Ο αστράγαλος σε μικρές δόσεις δεν έχει ανεπιθύμητες αντιδράσεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σχετική ασφάλεια.
Να μη χρησιμοποιείται από εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες . Η λήψη του αστράγαλου αντενδείκνυται σε άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις (ρευματοειδή αρθρίτιδα και ερυθηματώδη λύκος), οξείες λοιμώξεις και σε άτομα που λαμβάνουν διουρητικά, κορτικοστεροειδή ή πάσχουν από υπόταση. Να μην χρησιμοποιείται για περισσότερο από 4 εβδομάδες.
Γράφει η Ηρώ Γουνιτσιώτη
Msc, Bsc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
πηγή :www.vita4you.gr