Το χρώμιο έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες ότι επάγει την έκκριση της ινσουλίνης, ορμόνη ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και της πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα.
Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται το χρώμιο στην τρισθενή μορφή του. Όπως συμβαίνει και με άλλα ιχνοστοιχεία, η ποσότητά του στις τροφές είναι μικρή και ποικίλλει ανάλογα με την έκθεσή τους στο χρώμιο που υπάρχει στο περιβάλλον, αλλά και την έκθεσή τους στο χρώμιο κατά την παρασκευή τους και την θερμική τους επεξεργασία.
Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε όλες τις λειτουργίες που επιτελεί το χρώμιο στο σώμα, καθώς και τις ακριβείς ποσότητες που απαιτούνται για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας, γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της επίδρασης της ινσουλίνης:
Συγκεκριμένα:
– Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
– Βοηθά στον μεταβολισμό των μορίων υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών μέσω της επίδρασής του στην ινσουλίνη
– Βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβήτη
Η ανεπάρκεια χρωμίου μπορεί να οδηγήσει σε κακό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η ανεπάρκεια χρωμίου έχει συνδεθεί με μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές και ειδικά όσες περιέχουν πολλή ζάχαρη.
Διαιτητικές Πηγές Χρωμίου
Τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν ίχνη χρωμίου, ενώ απο τις πιο πλούσιες πηγές είναι το μπρόκολο (με 11 mcg χρωμίου/ 100 gr) , ο χυμός απο σταφύλι με( 8 mcg χρωμίου/ 100 gr ), το κρέας, η βρόμη και τα φασολάκια . Αντιθέτως, τρόφιμα πλούσια σε απλά σάκχαρα (φρουκτόζη, γλυκόζη) είναι φτωχά σε χρώμιο.
Πιο απλά:
Μπρόκολο: Ένα φλιτζάνι καλύπτει το 53% των ημερήσιων αναγκών σε χρώμιο
Βρόμη: Αρκεί η κατανάλωση 1/4 φλιτζανιού βρόμης για να καλύψετε το 15% των ημερήσιων αναγκών σας σε χρώμιο.
Φασολάκια: Μία μερίδα καλύπτει το 6% των ημερήσιων αναγκών.
Τα τελευταία χρόνια οι μελέτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση συμπληρώματος χρωμίου μπορεί να προλαμβάνει σε κάποια άτομα την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, ή και να βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος σε διαβητικούς ασθενείς. κατά συνέπεια η συμπληρωματική χορήγηση χρωμίου μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της όρεξης , στον έλεγχο του σωματικού βάρους αλλά και της τάσης για κατανάλωση γλυκών τροφών !