Ξεκινώντας ας τονίσουμε πως δεν υπάρχουν «μαγικά» διατροφικά φίλτρα που καθιστούν γόνιμη μια γυναίκα με σημαντικά προβλήματα υπογονιμότητας, όμως σίγουρα η ισορροπία και η πληρότητα στην διατροφή και πάνω από όλα η διατήρηση ενός ιδανικού βάρους, προδιαθέτει για καλύτερη έκβαση στον τομέα γονιμότητα.
Έχει αποδειχτεί, μέσω τεκμηριωμένων κλινικών μελετών, ότι σε περιπτώσεις ζευγαριών που η επάρκεια του οργανισμού τους σε απαραίτητες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία στην διατροφή αποκλίνει από τις φυσιολογικές τιμές, για διάστημα 3-4 μηνών από την ημερομηνία επιθυμητής σύλληψης, παρατηρείται αυξημένο οξειδωτικό stress, που είναι επιβλαβές για τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων.
Απ’ ότι φαίνεται, το ωάριο και το σπερματοζωάριο είναι τόσο υγιή όσο ο οργανισμός που τα παράγει και αυτό εξαρτάται άμεσα από τη διατροφή που κάνει η γυναίκα αλλά και ό άντρας. Με άλλα λόγια, “η γονιμότητα περνά και από το στομάχι” και η ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει τη σύλληψη αλλά και την εγκυμοσύνη.
Το ιδανικό βάρος για επιτυχημένη σύλληψη έχουν γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος 20-24. (Βρίσκουμε το δείκτη μάζας σώματος ή BMI διαιρώντας το βάρος μας σε κιλά με το ύψος μας σε μέτρα στο τετράγωνο. Π.χ. γυναίκα με βάρος 64 κιλά και ύψος 1,72cm έχει BMI= 21,6). Γυναίκες με πολύ χαμηλό βάρος βοηθούν το ορμονικό προφίλ τους, αν πάρουν τα κιλά που χρειάζεται, ενώ υπέρβαρες γυναίκες, που πιθανώς έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, διευκολύνουν ιδιαίτερα την ικανότητα τους να συλλάβουν αν προσεγγίσουν το φυσιολογικό τους βάρος.
Τί μπορεί να ελαττώσει τη γονιμότητα μέχρι και 50%:
Κατανάλωση:
Καφέ : περισσότερο από 2 φλιτζάνια τη μέρα
Αλκοόλ, περισσότερο από 2 ποτήρια την εβδομάδα
Κόκκινου κρέατος : περισσότερο από 4 φορές την εβδομάδα
Λαχανικών και φρούτων λιγότερο από έξι μερίδες την εβδομάδα
Πιο αναλυτικά, πως η διατροφή επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα
Η υπογονιμότητα στους άνδρες σχετίζεται με τις ελεύθερες ρίζες. Καθοριστική δράση στην προστασία αυτών είναι τα αντιοξειδωτικά όπως:
το λυκοπένιο όπου βρίσκεται στη φρέσκια ντομάτα, στον τοματοπολτό αλλά και το καρπούζι.
η βιταμίνη C: πορτοκάλι, λεμόνι αλλά και φρούτα όπως φράουλα, ακτινίδιο καθώς και ωμά λαχανικά, περιέχουν η οποία παίζει ρόλο στην ποιότητα του σπέρματος.
η βιταμίνη Ε που την βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους, στα λιπαρά ψάρια και στο ελαιόλαδο.
Ακόμα και κάποια ιχνοστοιχεία όπως:
Το Σελήνιο το οποίο υπάρχει σε ξηρούς καρπούς, ψάρι και ολικής αλέσεως δημητριακά.
Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου αλλά και φυλλικού οξέος προκαλεί μειωμένη σπερματογένεση και γονιμότητα. Τον ψευδάργυρο τον βρίσκουμε στα οστρακοειδή και στο καθαρό κρέας ενώ το φυλλικό οξύ στα σκουροπράσινα λαχανικά και στα εμπλουτισμένα δημητριακά
Μια διατροφή ελλιπής σε βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο που συνδυάζεται με παχυσαρκία ή/και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αποτελεί στοιχείο που επηρεάζει αρνητικά την γονιμότητα μιας γυναίκας
Παθολογικές καταστάσεις όπως η κοιλιοκάκη στην γυναίκα, η ευαισθησία στην γλουτένη επιβεβαιωμένη μέσω γονιδίων και ίσως και χωρις άλλα συμπτώματα, μπορεί να ειναι αιτία υπογονιμότητας ή και αποβολών.
Γυναίκες που καταναλώνουν στην καθημερινότητα τους περισσότερους απλούς υδατάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στο άσπρο ψωμί, στα λευκά μακαρόνι, στο άσπρο ρύζι, στις πατάτες, στα γλυκά κ.λ.π. έχουν μικρότερες πιθανότητες γονιμότητας.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι και η έλλειψη βιταμίνης Β12 συμβάλλει σε αποβολή εμβρύου. Αυτή την βρίσκουμε κυρίως στο κόκκινο κρέας και σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, οπότε η κατανάλωση κρέατος ενδείκνυται σε προσεγμένη πάντα ποσότητα και συχνότητα. Ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο αυτό πρέπει να δοθεί από γυναίκες οι οποίες ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγική δίαιτα.
Επίσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα με light λιπαρά φαίνεται να βοηθούν στην αύξηση της γονιμότητας.
Το μαγνήσιο είναι ιχνοστοιχείο που η έλλειψη του συνδέεται με την δυσκολία σύλληψης. Κινητοποιεί τα ένζυμα τα οποία παράγουν ορμόνες που συμβάλουν στην αναπαραγωγή. Πέρα από τα λαχανικά, πλούσια πηγή μαγνησίου είναι ο ανανάς.
Τέλος ο καλός ύπνος αυξάνει την παραγωγή αυξητικής ορμόνης και βοηθά τα κύτταρα μας να μην γερνούν γρήγορα, συμπεριλαμβανομένων και των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων ενώ η αυξημένη κορτιζόλη σε περιόδους stress αναστέλλει την έκκριση πολύτιμων ορμονών και επηρεάζει αρνητικά την γονιμότητα μας.