Σήμερα φτιάχνουμε ένα υγειινό λουκούμι για να συνοδεύουμε τα ροφήματα μας την ώρα της χαλάρωσης ή ως σνακ στην εργασία μας, γιατί όχι και σαν κολατσιό για τα παιδιά μας, καθώς τα υλικά του όλα θεωρούνται υπερτροφές, μας προσφέρουν εκτος απο την πλούσια γεύση για τον ουρανίσκο μας, βιταμίνες, ενέργεια και πολλά ιχνοτοιχεία.
To γλυκό μας ειναι
Νηστίσιμο και vegan
Δεν περιέχει τρανσ λιπαρά
Δεν απαιτεί θερμική επεξεργασία
Είναι γρήγορο στην παρασκευή του!
Υλικά και διαδικασία
υλικά για την πάστα σταφίδας
170 γρ μαύρες σταφίδες
150 γρ κάσιους
1κγ κανέλα
Χτυπάμε αρκετή ώρα ολα τα υλικά μαζί στο μουλτι μεχρι να ομογενοποιηθούν και να δημιουργηθεί μια πάστα. αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά
Υλικά για την λευκή πάστα
4κσ αλεύρι καρύδας( μπορείς να το αντικαταστήσεις με αλεσμένη βρώμη)
1 κουπα βρώμη
2κσ ινδοκάρυδο
1κσ σπόρους τσία( μπορείς να τους παραλείψεις)
2κσ μέλι
3κσ ταχίνι
1 φλ διπλού ελληνικού καφέ φρέσκο χυμο πορτοκάλι ή γάλα καρύδας
προεραιτικά 2κσ σταγόνες κουβερτούρας
Ανακατέβουμε όλα τα υλικά μαζί και αφού έχουμε έτοιμη και την λευκή πάστα την στρώνουμε σε λαδόκολλα, απο πάνω της στρώνουμε την πάστα σταφίδας και τυλίγουμε ώστε να δημιουργηθεί ένα μπαστούνι.
Διατηρούμε στο ψυγείο και κόβουμε σε ροδέλες καθε φορά που θέλουμε να τα καταναλώσουμε!
Ενα απο τα βασικά υλικά του γλυκού μας ειναι η μαύρη σταφίδα, μια ελληνική υπερτροφή ( super food)
Ευεργετικές Ιδιότητες
Η μαύρη σταφίδα αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες Ελληνικές υπερτροφές (superfoods).
Οι ευεργετικές της ιδιότητες έχουν αποδειχτεί μέσα από πολυάριθμες κλινικές μελέτες (μελέτες που έχουν γίνει σε ανθρώπους και όχι σε ζώα) και την κατατάσσουν δικαίως πολύ ψηλά στον πίνακα των υπερτροφίμων.
Η μαύρη σταφίδα είναι πλούσια σε:
Κάλιο και μαγνήσιο που βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης υγρών.
Σίδηρο που βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας.
Αντιοξειδωτική Βιταμίνη C, που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και έχει επανορθωτικές ιδιότητες στη γήρανση της επιδερμίδας, λόγω του ότι ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
Πολυφαινόλες που ελαττώνουν τη χοληστερόλη και μειώνουν το κίνδυνο καρδιοπαθειών.
Διαιτητικές ίνες (Η μαύρη σταφίδα έχει περισσότερες διαιτητικές ίνες και από τα περισσότερα φρούτα) που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Διατηρεί τις ιδιότητες της σε υψηλές θερμοκρασίες (με λίγα λόγια μπορεί να χρησιμοποιηθεί πχ για την παρασκεύη παξιμαδιών, κέικ ή ψωμιού συνεχίζοντας να διατηρεί τις ευεργετικές της ιδιότητες).
Βοηθά σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη δαβήτη τύπου 2.
Βοηθά στην μείωση συσσώρευσης λίπους σε ασθενής με λιπώδες ήπαρ.
Προβιοτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Διαθέτει αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση.
Το εκχύλισμα μαύρης σταφίδας έχει αντικαρκινική δράση σε διαφόρων μορφών καρκίνου (πχ καρκίνο του παχέος εντέρου ή του στομάχου).
(Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης είναι 2 κουταλιές σούπας ημερησίως που ισοδυναμεί με 1 φρούτο.)
Δείτε όλα τα : Προγράμματα Διατροφής
{loadmoduleid 128}