Ημικρανίες : ποιο ρόλο παίζει η διατροφή μου !
Γράφει η διατροφολόγος διαιτολόγος Φουντουκίδου Αναστασία
Οι ημικρανίες είναι ένα σύνδρομο αγγειακής προέλευσης που παρουσιάζεται ως επαναλαμβανόμενος σφυγμικός, παλμικός πόνος, συνήθως στο ένα ημισφαίριο της κεφαλής. Μπορεί να εμφανιστούν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή με την έναρξη χρήσης αντισυλληπτικών, πολλές γυναίκες αναφέρουν συνήθως ημικρανίες κατά την διάρκεια της εμμήνου ρήσεως.
Υπολογίζεται ότι το 20% των περιπτώσεων ημικρανίας οφείλονται σε δυσανοχή σε ορισμένα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν ουσίες με αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες, όπως τυραμίνη και φαινυλαλανίνη (μονοαμίνες).
Έχει βρεθεί ότι πολλά άτομα που πάσχουν από ημικρανίες έχουν σημαντικά χαμηλά επίπεδα ενός ενζύμου, της φαινυλσουλφοτρανσφεράσης αιμοπεταλίων, το οποίο φυσιολογικά απενεργοποιεί τις μονοαμίνες. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν στους ασθενείς αυτούς υψηλές ποσότητες μονοαμινών, που αποτελούν τοξικά παραπροϊόντα για τον οργανισμό. Κατά συνέπεια, τα άτομα που είναι επιρρεπή στην εμφάνιση ημικρανιών οφείλουν να αποφεύγουν προληπτικά τα παραπάνω τρόφιμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τρόφιμα που προκαλούν κρίσεις ημικρανίας σε ένα άτομο μπορεί να μην επιφέρουν κρίσεις σε κάποιο άλλο, ενώ το ίδιο άτομο μπορεί να ανέχεται ένα τρόφιμο για ένα χρονικό διάστημα και το ίδιο τρόφιμο να του προκαλεί ημικρανίες σε άλλη φάση της ζωής του. Γι’ αυτό το λόγο δεν ενδείκνυνται γενικές συστάσεις, όσον αφορά την καθολική αποφυγή τροφίμων.
Ας δούμε αναλυτικά τα διατροφικά λάθη που μπορεί να κάνει ένα άτομο που πάσχει από ημικρανίες:
Καταναλώνουν συστηματικά τρόφιμα που μπορεί να τους προκαλέσουν ημικρανία, όπως:
- Σοκολάτα
- Τυριά
- Εσπεριδοειδή : πορτοκάλια, λεμόνια μανταρίνια γκρειπφρουτ ( παρατηρήστε αν σας ενοχλεί κάποιο κ αποκλείστε το)
- Αλκοόλ
- Ασπαρτάμη
- Αναψυκτικά τύπου cola
- Κόκκινο κρασί
- Καφεΐνη
- Γλουταμινικό μονονάτριο ( ή MSG)
(ενισχυτικό γεύσης τροφίμων) παρατηρήστε στις συσκευασίες τροφίμων τα συστατικά κ αποκλείστε από την διατροφή σας τρόφιμα που το περιέχουν. Η πρόσληψη μεγάλων ποσοστήτων MSG μπορεί να προκαλέσει προσωρινές διαταραχές όπως: υπνηλία, πονοκέφαλος, κοιλοπονο και ακαμψία των αρθρώσεων.
Γενικές οδηγίες:
Πέρα από τα τρόφιμα υπάρχουν κ κάποιες συνήθεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κρίση ημικρανίας:
Μη παραλείπετε γεύματα: η υπογλυκαιμίες μπορεί να είναι αιτία ημικρανίας, υπογλυκαιμία δεν παθαίνει μόνο ένας διαβητικός, ένα υγιές άτομο μπορεί να προκαλέσει μεταγευματική υπογλυκαιμία κάνοντας διατροφικά λάθη, ιδανικά πρέπει να γίνετε γεύμα ανα 3ωρο και να καταναλώνονται τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Πίνετε άφθονο νερό, η αφυδάτωση είναι σημαντικός λόγος για κρίση ημικρανίας
Μη καταναλώνεται πολύ λιπαρές τροφές όπως λιπαρές ουσίες για επάλειψη, κρέμες γάλακτος, πολύ λιπαρά γαλακτοκομικά κ κρέατα
Ο ρόλος του Μαγνησίου : η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να είναι λόγος ημικρανίας: έτσι αυξήστε προληπτικά την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ικανοποιητικά ποσοστά μαγνησίου όπως: γιαούρτι χαμιλών λιπαρών μπανάνες σκουροπράσινα λαχανικά, αβοκάντο
Ο ρόλος της βιταμίνης β2: ανεπάρκεια της βιταμίνης β2 μπορεί να είναι αιτία ημικρανίας καλές πηγές της είναι: ο βασιλικός πολτός, συκώτι, λιπαρά ψάρια, εμπλουτισμένα δημητριακά, φύτρο σταριού, αυγά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά , άπαχο κρέας, όσπρια, ξηροί καρποί. Γενικότερα οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β εμπλέκονται σε νευρολογικής φύσεως καταστάσεις , οπως οι ημικρανίες.
Συμβουλή: συζητήστε με τον γιατρό ή το διατροφολόγο σας για μια σφαιρική αντιμετώπιση της ημικρανίας κάνοντας σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητας σας που ίσως είναι καθοριστικές.