Μήνας ενημέρωσης ο Οκτώβρης για τον καρκίνο του Μαστού, πρόληψη θα πρέπει να γίνεται όλο τον χρόνο!
Και ένας απο τους βασικότερους παράγοντες εμφάνισης της νόσου είναι η Μετεμμηνοπαυσιακή παχυσαρκία ( το περιττό βάρος που έχει μια γυναίκα κατά την εμμηνόπαυση ) !
Ταυτόχρονα στο τομέα της πρόληψης υπάρχουν τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, όπως επίσης και τροφές που η κατανάλωση τους δρα προστατευτικά απέναντι στον καρκίνο του μαστού!
Ας δούμε αναλυτικά ποιοί είναι οι παράγοντες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγει μια γυναίκα και με ποιες τροφές θα πρέπει να εμπλουτίσει το καθημερινό της διαιτολόγιο με σκοπό την πρόληψη.
Παράγοντες εμφάνισης καρκίνου του μαστού
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, τους πιο σημαντικούς από τους οποίους μπορείτε να δείτε παρακάτω.
Παράγοντες που αυξάνουν το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού:
- Μεγάλο ύψος
- Μετεμμηνοπαυσιακή παχυσαρκία
- Μικρή ηλικία εμμηναρχής
- Μεγάλη ηλικία εμμηνόπαυσης
- Ατεκνία
- Μεγάλη ηλικία πρώτης εγκυμοσύνης
- Συχνή χρήση αντισυλληπτικών δισκίων
- Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού σε συγγενείς πρώτου βαθμού
- Συγκεκριμένα γονίδια
πηγή: Επιδημιολογία και πρόληψη του καρκίνου του μαστού, 2008.
Ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγει μια γυναίκα που θέλει να προστατευτεί!
1. Trans λιπαρά οξέα! (μαργαρίνες ,τηγανητές πατάτες fast food, πατατάκια, μπισκότα εμπορίου, κέικ συσκευασμένα κ.α)
2. Επεξεργασμένες τροφές .
Μελέτες έδειξαν ότι η κατά 10% αύξηση της κατανάλωσης πολύ επεξεργασμένων τροφών συνδέεται με 12% αύξηση του κινδύνου γενικού καρκίνου και 11% αύξηση του καρκίνου του μαστού. Αποφεύγετε τα έτοιμα προϊόντα ζύμης, τα αναψυκτικά, τα τυποποιημένα αλμυρά και γλυκά σνακ.
3. Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως είναι το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, η πατάτα. Σε μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη, ο γλυκαιμικός δείκτης συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες. Αντικαταστήστε αυτές τις τροφές από λιγότερο επεξεργασμένες, όπως είναι το καστανό ρύζι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, η βρώμη, το πλυγουρι, η κινόα, το φαγόπυρο.
4. ζάχαρη: αν κόψετε τη ζάχαρη, μειώνετε τον κίνδυνο καρκίνου. μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλή ζάχαρη έχουν 27% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό. η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού. τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται γρήγορη ενέργεια για να αναπτυχθούν και η ζάχαρη τους την προσφέρει.
5. πολύ ψημένο κρέας . το κρέας που ψήνεται στα κάρβουνα μπορεί να βλάψει το dna. σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο καρκίνου των ηπα, το κρέας που ψήνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε ανοιχτή φωτιά ή στο τηγάνι, σχηματίζει στην επιφάνειά του ετεροκυκλικές αμίνες και πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες που προκαλούν αλλαγές στο dna, οι οποίες συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου. η τακτική κατανάλωση υπερβολικά ψημένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος κατά 60% και διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
6. αλκοόλ !ακόμα και η ήπια κατανάλωση αλκοόλ (3 με 4 ποτά εβδομαδιαίως , 1 ποτό = 1 ποτηράκι κρασί = 15 γρ. αλκοόλ) οδηγεί σε αύξηση του ενδεχομένου επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 1,5 φορές, σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες και σε γυναίκες υπέρβαρες ή παχύσαρκες. γυναίκες φυσιολογικού σωματικού βάρους, καθώς και προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με καρκίνο μαστού, μπορούν να καταναλώνουν έως 15 γρ. αλκοόλ (1 ποτό) ημερησίως, εφόσον αυτό δεν τις οδηγεί σε θερμιδική εκτροπή.
Ποιες τροφές βοηθούν προληπτικά μια γυναίκα και θα πρέπει να τις εντάξει στο διαιτολόγιο της
- Τρόφιμα για μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Καρκίνου του Μαστού
- Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ψαριών, καθώς επίσης και η πρόσληψη μονοακόρεστων (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης D, ασβεστίου και φυτοοιστρογόνων, συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Επιπλέον:
- Τροφές πλούσιες σε Φυλλικό οξύ ! γυναίκες με φυσιολογικά επίπεδα φυλλικού οξέος στο αίμα, φαίνεται να κινδυνεύουν λιγότερο από τις όποιες επιπτώσεις του αλκοόλ στο μαστό, σε σχέση με γυναίκες που παρουσιάζουν έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη.
- Τρόφιμα ζύμωσης . Ζυμωμένα τρόφιμα όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, περιέχουν προβιοτικά και άλλες ουσίες που ενδεχομένως προστατεύουν από τον καρκίνο στο μαστό. Επισκόπηση 27 ερευνών συνέδεσε τα γαλακτοκομικά ζύμωσης, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.
- Τροφές πλουσιες σε φυτικές ίνες . Ηκατανάλωση των φυτικών ινών παρέχει κάποιου είδους προστασία από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στη μείωση των οιστρογόνων στο αίμα (σ.σ. τα οιστρογόνα είναι ένας παράγοντας που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού), που παρουσιάζουν οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ακολουθούν δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες. Χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι έρευνες έχουν δείξει μάλιστα, πως οι φυτικές ίνες που προέρχονται από τα δημητριακά έχουν μεγαλύτερη προστατευτική δράση από τις φυτικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών.
Η ωφέλιμη ποσότητα φυτικών ινών είναι τουλάχιστον 20γρ ημερησίως αυτό μπορείς να το πετύχεις αν καταναλώνεις κάθε μεσημέρι και βράδυ τουλάχιστον 2 φλιτζάνια σαλάτα και επιπλέον καθημερινά η διατροφή σου περιλαμβάνει φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης.
- Η Αμερικάνικη Ένωση Κατά του Καρκίνου συνιστά σε ασθενείς με καρκίνο μαστού διατήρηση φυσιολογικού βάρους και εφαρμογή των διαιτητικών κατευθυντήριων οδηγιών που ισχύουν για την πρόληψη του καρκίνου.