Με βάση την ελληνική νομοθεσία, light μπορεί να χαρακτηρισθεί οποιαδήποτε τροφή, η οποία έχει ένα από τα βασικά συστατικά της σε ποσοστό λιγότερο από 50% από το αντίστοιχο πλήρες.
Τα δύο βασικά συστατικά, στα οποία επικεντρώνονται τα light προϊόντα, είναι
1) η ζάχαρη και
2) το λίπος.
Light ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ ΜΕ ΖΑΧΑΡΙΝΗ
Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία. Υπάρχουν προϊόντα στα οποία η ζάχαρη λείπει τελείως και έχει υποκατασταθεί με κάποια τεχνική γλυκαντική ουσία. Όπως συμβαίνει με τα αναψυκτικά light, τα οποία για παράδειγμα, περιέχουν υποκατάστατο ζάχαρης, την ασπαρτάμη. Αυτό όντος σημαίνει πως δεν έχει καθόλου θερμίδες ενώ τα 330 ml από ένα αναψυκτικό με ζάχαρη περιέχουν σχεδόν 7 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη. Όντως λοιπόν, τα Light αναψυκτικά δεν μας δίνουν θερμίδες και δεν ανεβάζουν το ζάχαρο. Είναι όμως τελείως ακίνδυνα για τον οργανισμό μας;
Για όλες τις τεχνικές γλυκαντικές ουσίες υπάρχουν όρια ασφαλείας από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας καθώς είναι χημικές ουσίες και πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο.
Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τα light προϊόντα είναι η σακχαρίνη και η ασπαρτάμη, γλυκαντικές τεχνικές ουσίες που συνήθως τις χρησιμοποιούμε και στους καφέδες όταν θέλουμε να αντικαταστήσουμε την ζάχαρη. Και οι δυό έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για την σχέση τους με την καρκινογένεση. Έτσι έγιναν έρευνες που έδειξαν να συνδέουν τελικά αυτές τις 2 γλυκαντικές ουσίες με κάποια είδη καρκίνου όπως της ουροδόχου κύστεως και του λεπτού εντέρου. Και άλλες έρευνες που τις απενοχοποιούσαν. Προσφατα ο Π.Ο.Υ κατέταξε την ασπαρτάμη στα τρόφιμα group 2 , δηλαδή στα πιθανός καρκινογόνα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμο!
Light ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ (ΧΑΜΗΛΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ)
Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών έχει αφαιρεθεί το λίπος (ολικώς 0% ή μερικώς) πριν την παστερίωση, με φυγοκέντρηση. Η φυγοκέντρηση είναι μία φυσική διαδικασία διαχωρισμού μιγμάτων κατά την οποία γίνεται χρήση της φυγοκέντρου δυνάμεως. Έτσι λοιπόν με φυσικό, και όχι με χημικό, τρόπο διαχωρίζεται το λίπος από το γάλα και δεν επιβαρύνει τον οργανισμό η μέθοδος αυτή. Το ίδιο ισχύει για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έτσι είναι καλύτερο να καταναλώνουμε μόνο ligt γαλακτοκομικά προϊόντα για να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες κορεσμένου λίπους. Άλωστε, τα light γαλακτοκομικά προϊόντα δε χρησιμοποιούνται μόνο για το αδυνάτισμα, αλλά είναι απαραίτητα στη διατροφή ατόμων που πάσχουν από κάποιες ασθένειες όπως καρδιολογικό νόσημα, υπερλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερόλη, αυξημένα τριγλυκερίδια) και διαβήτη
Τι να προσέχω όταν ψωνίζω.
Τα προϊόντα light που αφορούν το λίπος μπορούν να χαρακτηριστούν light αν έχουν τα μισά λιπαρά και λιγότερα συγκριτικά με το πρωτογενές προϊόν. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν τυριά light με 35% λιπαρά αλλα και τυριά light με 10% λιπαρά.
Για το λόγο αυτό, ο καταναλωτής θα πρέπει να κοιτάζει προσεκτικά τις ετικέτες του προϊόντος, παρατηρώντας τα ποσοστά λίπους, κορεσμένου λίπους, αλατιού, ζάχαρης και θερμίδων που αποδίδει το προϊόν και να επιλέγει αυτό που έχει τις χαμηλότερες τιμές των συστατικών αυτών.