Τα μακαντέμια είναι μια ποικιλία καρυδιών υψηλής διατροφικής αξίας καθώς βρέθηκε ότι περιέχουν πολλά ιχνοστοιχεία, όπως :
- μαγνήσιο
- ασβέστιο
- σίδηρο
- ψευδάργυρο
- σελήνιο
- χαλκό
όπως επίσης και τοκοφερόλες, φυτοστερόλες και σκουαλένιο.
Κατατάσωνται στην κατηγορία ΥΠΕΡΤΟΦΩΝ γιατί περιέχουν μεγάλη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (75% του βάρους τους είναι λιπαρά οξέα, εκ των οποίων το 80% είναι μονοακόρεστα, κυρίως παλμιτολεϊκό οξύ), που τους προσδίδουν και την ιδιαίτερη υφή τους.
Μπορούν να θεωρηθούν “λειτουργικά τρόφιμα” καθώς πρόσφατες έρευνες έδειξαν οτι άτομα που καταναλώνουν συστηματικά μακαντέμια:
- Βελτίωσαν σε σημαντικό βαθμό το λιπιδαιμικό προφίλ τους.
- Ελάττωσαν τις τιμές της ολικής χοληστερόλης (Total Cholesterol)
- Ελάττωσαν τις τιμές «κακής» χοληστερόλης (LDL) στο αίμα.
- Ελάττωσαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)
- Ελάττωσαν τους δείκτες φλεγμονής (λευκοτριένια, LTB-4) και οξειδωτικού στρες (8-ισοπροστάνιο)
Προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης : 10 μακαντέμια
Διατροφική αξία των μακαντέμια:
περίπου 10 καρύδια μακαντέμια περιέχουν | |
Θερμίδες | 204 kcals |
Λίπος | 21.6 gr |
Νάτριο | 1.13 mgr |
Υδατάνθρακες | 3,8 gr |
Φυτικές ίνες | 2.3 gr |
Σάκχαρα | 1,2 gr |
Πρωτεϊνες | 2,2 gr |
Προσοχή! όπως και κάθε ξηρό καρπό , όταν θα τον καταναλώσουμε για πρώτη φορά, τον δοκιμάζουμε πρωινές ώρες , ώστε εαν είμαστε αλλεργικοί να δράσουμε άμεσα.
θα βρείς τα μακαντέμια εδώ: www.dallis.gr ή στο φυσικό κατάστημα Μιαούλη 7 , Αριδαία