Εν όψη της νηστείας του 15άγουστου ετοιμάζουμε ένα θρεπτικό και ταυτόχρονα πολύ γευστικό ταχινοψωμο που θα λατρέψεις ….
Θα συνοδεύει τον καφέ ή το τσάι σου στα ενδιάμεσα γεύματα , γιατί όχι να είναι και η επιλογή σου για πρωινό!
Στα διαστήματα που καποιος επιλέγει να αποκλείσει από την διατροφή του τις ζωικές πηγές όπως άτομα που νηστεύουν ή άτομα vegan, θα πρέπει να φροντίζουν να καλύπτουν τον οργανισμό τους με καποια
μικρο και μακρο θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε τροφές ζωικής προέλευσης όπως είναι οι πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας, το ασβέστιο, ο σίδηρος η βιαταμίνη β12, ω3 λιπαρά οξέα κ.α.
Φυτικές ίνες και «καλά» λιπαρά οξέα
Εκτός από τις πρωτεΐνες, το ταχίνι προσφέρει στον οργανισμό και μία καλή ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και καλή ποιότητας λιπαρά οξέα.
Σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Να τονίσουμε επίσης, ότι το ταχίνι δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.
Μικροθρεπτικά συστατικά
Σχετικά με τα μικροθρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες δηλαδή, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα, το ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην υγεία των οστών και στην καλή λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος.
Επίσης, το ταχίνι έχει καλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, κάλιο και ψευδάργυρο, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πνευματική ευεξία καθώς και στη μείωση της κόπωσης.
Το σελήνιο που περιέχει το ταχίνι έχει μία έντονη αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην διατήρηση της καλής κατάστασης των μαλλιών και των νυχιών, ενώ τέλος ο χαλκός συμβάλλει και αυτός στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην απορρόφηση του σιδήρου.
Ταχίνι και διαβήτης
Εξαιτίας της χαμηλής περιεκτικότητας του ταχινιού σε απλά σάκχαρα καθώς και του σχετικά χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, αποτελεί ένα τρόφιμο κατάλληλο για κατανάλωση από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Προσοχή όμως η ιδιότητα αυτή αφορά το σκέτο ταχίνι ολικής και όχι το ταχίνι με μέλι ή ζάχαρη που υπάρχει στο εμπόριο
Τα βασικά συστατικά του ψωμιού είναι 4
250 γρ ταχίνι
120 μλ γάλα αμυγδάλου
200 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του φαρίνα ολικής
5 κουταλιές της σούπας μέλι
Επιπλέον μπορείς να προσθέσεις
4 κουταλιές της σουπας κακαο πικρό
2κουταλιές της σουπας σπόρους τσία
Σουσάμι
Η διαδικασία
Ανακατεύουμε σε μπολ με αυγοδάρτη το ταχίνι με το γάλα μεχρι να ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το μέλι, το κακαο και τους σπόρους εάν θέλουμε και στο τέλος το αλεύρι
Σε λαδωμένη φόρμα μακρόστενη αδειάζουμε το μειγμα και πασπαλίζουμε με σουσάμι
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα για 30 λεπτά ( ελέγξτε με μαχαιράκι εάν βγαίνει στεγνό)
Καλη απόλαυση