Σήμερα ο συνδυασμός του πιάτου μας είναι ρύζι μπασμάτι με αγριο ρύζι, μανιτάρια και αρακά
Υλικά Για 2 μερίδες
Το φλυτζάνι που μετράμε τα υλικά μας είναι το μικρό φλιτζάνι του ελληνικού καφέ
1 φλ ρύζι μπασμάτι το επιλέγουμε γιατί έχει τον χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη συγκριτικά με τα υπόλοιπα ρύζια
6 φλ νερό
1 φλ άγριο ρύζι
2 φλ αρακά
4 μανιτάρια πόρτο Μπέλο ή της αρεσκείας
2 κουταλιές της σουπας ελαιόλαδο ή ταχίνι
Αλάτι , πιπέρι
Διαδικασία παρασκευής
Βάζουμε σε κατσαρόλα την μισή ποσότητα νερού μαζί με όλο το ρύζι σε χαμηλή ένταση
Μόλις ξεκινήσει ή βράση προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά το υπόλοιπο νερό το αλάτι και το πιπέρι
Όταν σχεδόν έχει τελειώσει το νερό και το φαγητό μας είναι στεγνό προσθέτουμε το ελαιόλαδο
Καλή απόλαυση!
Παρακάτω αναλύουμε τον λόγο αυτού του συνδυασμού κυρίως την περίοδο της νηστείας αλλά και για όσους έχουν αποφασίσει να βγάλουν τα ζωικά τρόφιμα από την διατροφή τους!
Λόγος λοιπόν του συνδυασμού είναι οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας!
Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από τα αμινοξέα
Υπάρχουν 20 διαφορετικά αμινοξέα, τα οποία με διαφορετικούς συνδυασμούς θα δώσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικές πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.
Τα 9 από τα 20 αμινοξέα, ονομάζονται απαραίτητα, διότι ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και πρέπει να τα πάρει από τα τρόφιμα
Το σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει τα απαραίτητα αμινοξέα, έτσι πρέπει να τα παίρνει καθημερινά μέσω της διατροφής
Είναι γνωστό πως τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και κυρίως περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα στην σωστή αναλογία που τα χρειάζεται το σώμα, γι’ αυτό και είναι γνωστές ως πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης είναι οι εξής
- όσπρια
- ξηροί καρποί
- σπόροι
- μανιτάρια
- σόγια
- δημητριακά όπως το ρύζι ή βρόμη, το καλαμπόκι το πλιγούρι κ.α
- εμπλουτισμένα δημητριακά
- λαχανικά
όμως δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα ή τα περιέχουν σε μικρή αναλογία και γι’ αυτό ονομάζονται χαμηλής βιολογικής αξίας.
Σε καθημερινή βάση, πρέπει να καταναλώνουμε μία ποικιλία από φυτικές πρωτεΐνες, αν θέλουμε να καλύψουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Μπορεί λοιπόν κάνοντας τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφών το σώμα μας να πάρει και να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα απαραίτητα αμινοξέα.
το γεύμα που σήμερα ετοιμάσαμε περιέχει πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας από τον αρακά που είναι στην κατηγορία των οσπρίων και πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας από το ρύζι που ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών, περιέχει όμως και τα μανιτάρια που είναι από τα ελάχιστα φυτικά τρόφιμα που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Έτσι ,τελικά το γεύμα αυτό μας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αφού παίρνουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Πλέον οι έρευνες δείχνουν ότι το σώμα μας είναι σε θέση να τις συνδυάσει και να πάρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και χωρίς να έχουμε τον συνδυασμό στο ίδιο γεύμα, αρκεί να υπάρχουν οι συνδυασμοί στην διάρκεια μιας ημέρας.
Αρκεί λοιπόν να τρώμε καθημερινά μία ποικιλία πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης.