Σήμερα η σαλάτα μας αποτελεί πλήρες γεύμα! Καθώς περιέχει πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και καλών λιπαρών!
Τα υλικά που θα χρειαστείς για 1 μερίδα
2 κούπες ωμό σπανάκι
2 αυγά βρασμένα
1 κόκκινη πιπεριά ωμή
1 ντομάτα ή 5 ντοματίνια
20 γρ κρίθινο παξιμάδι
Υλικά για την σος:
1κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Χυμό από μισό φρέσκο λεμόνι
1κγ μουστάρδα
2κγ βαλσαμικο ξύδι προαιρετικά
Λίγο αλάτι
Λίγο μαυροπίπερο
Ας αναλύσουμε λοιπόν τον λόγω αυτού του συνδυασμού!
Πολλά κορίτσια στην εφηβεία αλλά και γυναίκες στην γόνιμη φάση της ζωής τους, έρχονται αντιμέτωπες με την σιδηροπενική αναιμία !
Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα, πολλές φορές δίνουν συμπτώματα όπως ζάλη, ατονία, κομμάρες.
Η πιο συχνή σύσταση αρχικά είναι η αύξηση σιδήρου μέσω της διατροφής μας και έπειτα με συμπληρώματα διατροφής.
Όλοι γνωρίζουμε πως ο ευκολότερος τρόπος να ανέβουν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα είναι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος!
Είναι όμως τόσο απλό?
Η απορρόφηση του σιδήρου από τον ανθρώπινο οργανισμό εξαρτάται από κάποιους παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι η βιταμίνη C , το φυλλικό οξύ, το κιτρικό οξύ, οξικό οξύ αλλά και ο τύπος του σιδήρου που θα πάρουμε από την τροφή.
Ο σίδηρος στα τρόφιμα βρίσκεται σε 2 μορφές, τον αιμικό σίδηρο οπου συναντάται σε τροφές που περιέχουν αίμα όπως οι ζωικές τροφές και στο μη αιμικό σίδηρο οπου βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως το σπανάκι, οι φακές κ.α και η απορρόφηση του από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι απορροφάτε ο αιμικός.
Όμως επειδή είναι αδύνατο να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση κόκκινο κρέας, μπορούμε να κάνουμε τους κατάλληλους διατροφικούς συνδυασμούς με φυτικές τροφές και έτσι να καλύπτουμε καθημερινά τις ανάγκες του οργανισμού μας σε σίδηρο!
Ετσι υπάρχουν τρόποι και συνδυασμοί διατροφικοί με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου από την τροφή μας!
Στην σημερινή μας σαλάτα, προσλαμβάνουμε μη αιμικό σίδηρο από το σπανάκι( το οποίο είναι πλούσια πηγή και φυλλικού οξέος) και για να αυξήσουμε την απορρόφηση του κάνουμε τους εξής συνδυασμούς
Προσθέτουμε το αυγό το οποίο περιέχει αιμικό σίδηρο στο κρόκο, έτσι αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου από το σπανάκι.
Προσθέτουμε την κόκκινη πιπεριά και τη ντομάτα οι οποίες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού ο οποίος είναι πλούσιος σε βιταμίνη c αλλά και σε κιτρικό οξύ!
Κάι έτσι έχουμε ένα πλήρες γεύμα αύξησης σιδήρου!
Καλή όρεξη
Άλλο ένα διατροφικό δώρο για το σώμα σου!