Το σαλέπι χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης για την παρασκευή του αντίστοιχου ροφήματος.
Χρησιμοποιώντας νερό, με ή χωρίς προσθήκη μελιού βράζουμε μια μικρή κουταλιά σκόνης σε μπρίκι με νερό και περιμένουμε να φουσκώσει οπως και ο ελληνικός καφές.
Απολαμβάνουμε πασπαλίζοντας το προαιρετικά με κανέλα και γαρύφαλλο και λίγο γάλα.
Ταυτόχρονα με το υπέροχο άρωμα του και την υπέροχη γεύση του απολαμβάνουμε και τα οφέλη που μας παρέχει για την υγεία.
Πιο συγκεκριμένα, το άμυλο που περιέχει το σαλέπι σε συνδυασμό με τις ουσίες αραβίνη και τραγακανθίνη όταν αριαωθούν σε νερό ή γάλα δημιουργούν ένα πηχτό υγρό, κολλώδες λόγω της ουσίας βασσαρίνη που περιέχει, το οποίο φαίνεται πως δρα ανακουφιστικά έναντι του
βήχα
του άσθματος
έχει επουλωτική δράση στο έλκος στομάχου
τον στομαχόπονο
των διαρροιών.
Τελος , η αραβίνη που περιέχει D-αραβινόζη, έναν μονοσακχαρίτη που στη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό στη σύνθεση τροφίμων ειδικών για διαβητικούς ασθενείς, καθώς μπορεί να δράσει εξομαλύνοντας την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά από κατανάλωση σουκρόζης.
Στην υγειά σας!