Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (pcos) είναι μια μορφή μεταβολικού συνδρόμου γιαυτό και συχνό φαινόμενο στις γυναίκες που παρουσιάζουν το σύνδρομο είναι η παρουσία αντίστασης στην ινσουλίνη , η οποία είναι προδιαβητική κατάσταση στον οργανισμό.
Τα κλινικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι περίσσεια ανδρογόνων (υπερανδρογοναιμία), δυσλειτουργία των ωοθηκών και υπογονιμότητα.
Γιατί κάποιες γυναίκες εμφανίζουν το σύνδρομο;
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι αποτέλεσμα τόσο κληρονομικών όσο και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Βασικό ρόλο στην εμφάνιση του συνδρόμου παίζουν:
Ο παθολογικός μεταβολισμός του «σακχάρου» με αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης.
Το σωματικό βάρος της γυναίκας. οι παχύσαρκες πάσχουσες γυναίκες που έχουν αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης διατρέχουν κίνδυνο έως και 20% να νοσήσουν στο μέλλον από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ . Ωστόσο ακόμη και οι ασθενείς που δεν είναι παχύσαρκες, αλλά έχουν αυξημένο σωματικό βάρος (δείκτης σωματικής μάζας >27) έχουν αυξημένο ρίσκο εμφάνισης της νόσου μετά την κλημακτήριο.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να τονιστεί πως οι έγκυες γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση Διαβήτη της Κύησης .
Ποια τα συμπτώματα της νόσου;
- Άστατη εμφάνιση έμμηνου ρύσης
- Υπογονιμότητα, λόγω της έλλειψης ωορρηξίας
- Αυξημένη τριχοφυΐα σε πρόσωπο, στήθος, στομάχι, πλάτη, αντίχειρες και στα δάχτυλα των ποδιών
- Ακμή, λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα
- Αραίωση των μαλλιών στο κεφάλι
- Αύξηση σωματικού βάρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς (κοιλιακή παχυσαρκία)
- Αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτης τύπου 2
- Υψηλή χοληστερόλη ή/και αυξημένη πίεση του αίματος
- Κατάθλιψη, πιθανόν λόγω της εμφάνισης υπογονιμότητας
Ο ρόλος της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας
Η διατροφή που θα πρεπει να ακολουθήσει μία γυναίκα με το σύνδρομο αυτό είναι κατά βάση η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου. Ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντική η κάλυψη του σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου!
Σύμφωνα με έρευνες ένα φυσιολογικό ποσοστό λίπους( όχι λιγότερο από το φυσιολογικό αλλα ούτε και περισσότερο) στον οργανισμό μειώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου, ρυθμίζει το κύκλο της εμμήνου ρύσεως και βελτιώνει το μεταβολικό προφιλ της γυναίκας.
Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ινσουλινοαντίστασης και κατά συνέπεια στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Συστήνονται τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Τέτοιου είδους ασκήσεις αποτελούν το περπάτημα, το κολύμπι, το ποδήλατο, η κηπουρική και διάφορες άλλες.
Στην περίπτωση που είναι επιθυμητή η ταυτόχρονη απώλεια βάρους, μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό πάντα με τη διατροφή. Για αύξηση της μυϊκής μάζας, προτείνονται ασκήσεις αντίστασης, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.