Ο όρος “σύνδρομο Long- Covid”περιλαμβάνει τα συμπτώματα και σημεία αλλά και τις επιπλοκές (όψιμες ή μακροχρόνιες) που εμμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-COV-2.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Mount Sinai, τόνισε το γεγονός ότι ο Covid19, πέραν του είναι ιός που προσβάλλει το αναπνευστικό επηρεάζει και άλλα συστήματα. Έτσι οι ασθενείς με εμμένοντα συμπτώματα μετά από 3 μήνες, θα πρέπει σαφώς να ξεκινούν το διαγνωστικό έλεγχο. Για αυτό και είναι αναγκαία η γνώση τους αλλά και η συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων.
Παρακάτω παρουσιάζονται τα κύρια συμπτώματα και νοσήματα/επιπλοκές του συνδρόμου
Αναπνευστικές
Βήχας/δύσπνοια
Μειωμένη ικανότητα για άσκηση και υποξαιμία
Σχετιζόμενες με το ανώτερο αναπνευστικό και ΩΡΛ:
Ανοσμία-Αγευσία.
Καρδιαγγειακές
Αίσθημα παλμών, δύσπνοια και θωρακικό άλγος Μυοκαρδίτιδα, μυοκαρδιακή ίνωση, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, περικαρδίτιδα, ορθοστατική υπόταση
Νεφρικές
Χρόνια νεφροπάθεια με μειωμένο EGFR έχει αναφερθεί 6 μήνες μετά
Δερματολογικές
Η τριχόπτωση είναι το κύριο σύμπτωμα και εμφανίζεται σε περίπου 20% των ασθενών
Εξάνθημα (πχ κνίδωση)
Ρευματολογικές
Αντιδραστική αρθρίτιδα, ινομυαλγία, νοσήματα συνδετικού ιστού
Ενδοκρινικές
Εμφάνιση ή επιδείνωση σακχαρώδη διαβήτη, υποθυρεοειδισμός, υποξεία θυρεοειδίτιδα, διαταραχές εμμήνου ρύσης
Νευροψυχιατρικές
Καταβολή, μυαλγίες, κεφαλαλγία, αδυναμία, διαταραχές αυτόνομου, γνωσιακές διαταραχές, διαταραχές μνήμης , οσφρητικές / γευστικές διαταραχές Ανησυχία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου , μετατραυματικό στρες (PTSD)
Ουρολογικές
Ακράτεια, σεξουαλική δυσλειτουργία Γαστρεντερικές Έχει παρατηρηθεί παρατεταμένη απέκκριση του ιού στα κόπρανα ακόμα και σε ασθενείς με αρνητικό ρινοφαρυγγικό επίχρισμα. Η νόσος μπορεί δυνητικά να μεταβάλει το μικροβίωμα του εντέρου και να οδηγήσει σε εμφάνιση ευκαιριακών λοιμώξεων.
Άλλες επιπλοκές Παρατεταμένη δεκατική πυρετική κίνηση, απώλεια βάρους, έλλειψη βιταμίνης D, αλλεργίες και σύνδρομο ενεργοποίησης μαστοκυττάρων, χρόνια άλγη, επιδείνωση συνοσηροτήτων.
Ο ρόλος της διατροφής
Τι κάνουμε λοιπόν;
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η ασθένεια αυτή είναι σχετικά καινούργια και όχι απολύτως κατανοητή μέχρι στιγμής. Ο αριθμός και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει για πολλούς ασθενείς και το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε ως επαγγελματίες υγείας είναι να ακούσουμε τους ασθενείς μας.
Μια διατροφή πλούσια σε φρέσκες, μη επεξεργασμένες τροφές, με φυτικές ίνες και φυσικά προβιοτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ίσως είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας.
Να σημειώσουμε ότι σε ασθενείς με covid και άλλα υποκείμενα νοσήματα, όπως διαβήτη, παχυσαρκία, υπέρταση, ο κίνδυνος για Long Covid είναι ακόμη μεγαλύτερος. Οι διατροφικές οδηγίες, ωστόσο, δεν διαφέρουν ιδιαίτερα. Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή, πλούσια σε φυτικές τροφές, θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος και τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και οτιδήποτε βοηθά μεταβολικές παθήσεις, μπορεί να βοηθήσει και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Ο οργανισμός χρειάζεται ποικιλία βιταμινών, ανόργανων στοιχείων, πρωτεϊνών, ενέργειας, φυτικών ινών και υγρών για να λειτουργήσει καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην ανάρρωση.
Πιο συγκεκριμένα
Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυξάνουμε στην διατροφή μας κάποιες τροφές με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ανάλογα με το σύμπτωμα κάθε φορά ή αν το κρίνει απαραίτητο ο θεράπων ιατρός λαμβάνουμε συμπληρωματικά στην δοσολογία που θα μας υποδείξει .
Για την μείωση της σωματικής κόπωσης
βιταμίνες του συμπλέγματος Β( Β1, Β2, Β12)
ιώδιο
βιταμίνη C
μαγνήσιο
χαλκός
Για την νευρική λειτουργία και τη μνήμη και τη συγκέντρωση
ψευδάργυρος
βιταμίνες του συμπλέγματος Β( Β1, Β2, Β12)
Για τη φυσιολογική λειτουργία των μυών
Ζητάμε απο τον διατροφολόγο μας να μας κάνει πρωτεϊνικό έλεγχο ( γρ Πρωτείνης/ Kg σωματικού βάρους) ώστε να προσλαμβάνουμε ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης απο τη διατροφή μας και όχι απαραίτητα απο το κρέας αλλα και απο άλλες διατροφικές πηγές!
ασβέστιο
μαγνήσιο
κάλιο
βιταμίνη D
Για την φυσιολογική κατάσταση των μαλλιών
βιοτίνη
βιταμίνη C