Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται απο τον Σακχαρώδη Διαβήτη είτε τύπου 2, είτε κυήσεως, είτε τύπου 1. Με την διάγνωση του, ξεκινάει και ένας μακρύς δρόμος για την ρύθμιση του και την εκπαίδευση του ασθενή στον να μάθει να ζει με τον διαβήτη. Η μεγαλύτερη ανησυχία ρύθμισης πολλές φορές έγκειται στην πρωινή τίμή σακχάρου μετά απο 8ωρη νηστεία, εκεί που φυσιολογικά κάποιος θα σκεφτόταν: ” μα είμαι νηστικός όλη τη νύχτα, γιατί ξυπνάω με ανεβασμένο ζάχαρο;” αυτή λοιπόν η κατάσταση ονομάζεται «φαινόμενο της αυγής» .
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε συνεχώς μια μικρή ποσότητα γλυκόζης να κυκλοφορεί στο αίμα μας, γιατί μας χρειάζεται για ενέργεια. Τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ενός φυσιολογικού ατόμου μετά από νηστεία τουλάχιστον 8-10 ωρών (πχ το πρωί όταν ξυπνάμε), είναι χαμηλότερα από 100 mg/dl.
Ως «φαινόμενο της αυγής» (dawn phenomenon) χαρακτηρίζεται η φυσιολογική, φυσική αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος που συμβαίνει τις πρώτες πρωινές ώρες, περίπου μεταξύ 2 και 8 π.μ. Αυτή η μεταβολή στα επίπεδα του σακχάρου είναι συνήθως αποτέλεσμα ορμονικών διεργασιών που συμβαίνουν στον οργανισμό.
Το «φαινόμενο της αυγής» μας επηρεάζει όλους, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Τα υγιή άτομα μπορεί ποτέ να μην αντιληφθούν ότι συμβαίνει στο σώμα τους, καθώς απελευθερώνεται επαρκής ποσότητα ινσουλίνης ώστε να ρυθμιστεί το σάκχαρο.
Αυτό όμως δεν ισχύει για τα άτομα με διαβήτη. Στους διαβητικούς η διαδικασία παραγωγής ινσουλίνης δεν εκτελείται ομαλά –είτε παράγεται λιγότερη ινσουλίνη είτε η ινσουλίνη δεν επιδρά όπως πρέπει, επομένως είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από την πρωινή άνοδο του σακχάρου και συνεπώς να εκδηλώσουν συμπτώματα.
Τυπικά συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το «φαινόμενο της αυγής» στους διαβητικούς είναι η ναυτία, η γενικευμένη αδυναμία και η πολύ έντονη δίψα. Επίσης, είναι πιθανό να εκδηλωθούν και άλλα συνήθη συμπτώματα του ανεβασμένου σακχάρου, όπως τάση λιποθυμίας, τάση προς έμετο και αποπροσανατολισμός.
Εάν έχετε λάβει διάγνωση για διαβήτη και το σάκχαρό σας είναι μόνιμα αυξημένο το πρωί, αρχικά θα πρέπει να κρατήσετε για μερικές μέρες ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε την τιμή του σακχάρου σας γύρω στις 2 με 3 π.μ. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι πιο εύκολο να καταλάβει ο γιατρός σας εάν πράγματι για το ανεβασμένο σάκχαρο ευθύνεται το «φαινόμενο της αυγής» ή κάποιος άλλος παράγοντας.
Κάποιες φορές ίσως ευθύνεται η αυξητική ορμόνη γιαυτό το φαινόμενο, ενώ άλλες φορές μια υπογλυκαιμία τα μεσάνυχτα λόγω μη ιδανικού βραδινού γεύματος , η οποία αντιδραστικά προκαλεί το φαινόμενο της αυγής. Η διατροφή στις περιπτώσεις ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη παίζει καθοριστικό ρόλο στην ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου και στην πορεία της νόσου.
Γράφει η Αναστασία Φουντουκίδου
Διατροφολόγος με ειδίκευση ΕΚΠΑ στον Σακχαρώδη Διαβήτη.
Δείτε όλα τα : Προγράμματα Διατροφής
{loadmoduleid 128}