Είναι αλήθεια πως η διατροφή των μαθητών μπορεί να επηρεάσει θετικά ( αν είναι ισορροπημένη) η και αρνητικά ( αν είναι άστατη) τις επιδόσεις των παιδιών στις εξετάσεις. Ας παραθέσουμε τους βασικότερους διατροφικούς παράγοντες:
Θερμίδες:
Για το διάστημα των εξετάσεων πρέπει να καλύπτουμε τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού μας. Πρέπει λοιπόν να αφήσουμε στην άκρη την υποθερμιδική διατροφή που πιθανόν να εφαρμόζαμε και να αυξήσουμε προς στιγμήν την ενεργειακή μας πρόσληψη.
Πρωινό : ο βασιλιάς των εξετάσεων
Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εγκέφαλο σας πριν απαιτήσετε από αυτόν να σας δώσει πληροφορίες και να έχει την ικανότητα συγκέντρωσης.
Η καύσιμη ύλη του εγκεφάλου μας είναι η γλυκόζη. Άμεση πηγή γλυκόζης , δηλαδή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον εγκέφαλο εκείνη την ώρα, είναι οι υδατάνθρακες. όμως πρέπει να προσέξουμε το εξής : μαζί με τους υδατάνθρακες που θα καταναλώσουμε να φροντίσουμε το γεύμα μας να είναι πλούσιο και σε φυτικές ίνες, αυτό το κάνουμε για να εξασφαλίζουμε ενέργεια για όλο αυτό το τρίωρο που διαρκεί η εξέταση μας, διαφορετικά θα έχουμε αρκετή ενέργεια για την πρώτη ώρα μετά το από το πρωινό μας και έπειτα η ικανότητα συγκέντρωσης μας θα μας «εγκαταλείψει»
Τι να προτιμήσω λοιπόν για πρωινό γεύμα;
κρέμα βρώμης με μέλι κ ταχίνι
μπάρα βρώμης με ξηρους καρπους κ 1 ποτ γάλα
4 τρουφάκια αποξηραμένων φρούτων με 1 ποτ γάλα
Γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης, μπανάνα και λίγες σταφίδες
Τοστ με ψωμί ολικής, 1 ποτ χυμό 100%
Ψωμί ολικής με βραστό αυγό, γαλοπούλα και χυμό 100%
Φέτες ολικής με λίγο βούτυρο, μέλι η μαρμελάδα, 1 ποτ γάλα
Φέτες ολικής με ταχίνι και μέλι, 1 ποτ γάλα
Κουλούρι ολικής, 1 ποτ γάλα, 1 μπάρα δημητριακών
Έχετε μαζί σας ένα φρούτο ή 1 μπάρα δημητριακών για να το καταναλώσετε πριν μπείτε στην αίθουσα
Αποφύγετε τρόφιμα που μπορεί να σας φέρουν δυσπεψία όπως σφολιάτες, κέικ, κρουασάν
Γενικά να θυμάμαι
1) Το πρωινό μπορεί να μου «χαρίσει» βαθμούς
2) Πίνω αρκετό νερό και υγρά κατά την διάρκεια της ημέρας
3) Τρώω τουλάχιστον 2 φρούτα την ημέρα
4) Τρώω ½ φλ ξηρούς καρπούς καθημερινά ( αμύγδαλα, σταφίδες, φουντούκια, καρύδια)
5) Δεν πίνω περισσότερο από 2 ροφήματα με καφεΐνη την ημέρα
6) Καταναλώνω 2 φορές την εβδομάδα ψάρια , περιέχουν το α- λινολενικό οξύ το οποίο έχει βρεθεί πως συμβάλει στην ενίσχυση της μνήμης και στην ικανότητα συγκέντρωσης
7) Καταναλώνω τρόφιμα που είναι πλούσιες πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς συμβάλουν στην καλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο.
Πηγές: δημητριακά ολικής, σπανάκι, χόρτα, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Β12: κρέας, γαλακτοκομικά
Καλή επιτυχία σε όλους…