Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αρκετές παθολογικές καταστάσεις, είναι όμως ασφαλές να λαμβάνει συμπληρώματα ο καθένας μας, έχοντας και άλλες παθολικές καταστάσεις στο ιστορικό του?
”Η βιταμίνη D αποκτάται τόσο μέσω του ηλιακού φωτός όσο και από τις τροφές. Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι η έκθεση στο ηλιακό φως. Για να πάρει αρκετό φως του ήλιου το σώμα σας για να παράγει βιταμίνη D, πρέπει να εκθέσετε τις παλάμες σας, το πρόσωπο και τα χέρια στο φως του ήλιου για περίπου δέκα λεπτά καθημερινά . Η βιταμίνη D περιέχεται σε λίγα τρόφιμα – οι καλύτερες πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως
ο σολομός
περιέχει περίπου 988 IU βιταμίνης D ανά μερίδα, ενώ ο σολομός εκτροφής περιέχει 250 IU κατά μέσο όρο.
Ρέγγες και σαρδέλες
Η ρέγγα περιέχει 1.628 IU βιταμίνης D ανά μερίδα 100 γραμμαρίων. Οι ρέγγες, οι σαρδέλες και άλλα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, είναι επίσης καλές πηγές.
Τόνος σε κονσέρβα
Ο κονσερβοποιημένος τόνος περιέχει 236 IU βιταμίνης D ανά μερίδα. Επιλέξτε ελαφρύ τόνο και καταναλώστε 170 γραμμάρια ή λιγότερο την εβδομάδα για να αποφύγετε τη συσσώρευση μεθυλ-υδραργύρου.
Στρείδια
Τα στρείδια είναι γεμάτα από θρεπτικά συστατικά και πέραν της βιταμίνης D περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Β12, χαλκό και ψευδάργυρο από ό,τι μια πολυβιταμίνη.
Γαρίδες
Οι γαρίδες παρέχουν 152 IU βιταμίνης D ανά μερίδα και είναι επίσης πολύ χαμηλές σε λιπαρά.
Κρόκοι αυγών
Τα αυγά περιέχουν περίπου 40 IU βιταμίνης D ανά κρόκο.
Άγρια μανιτάρια
Τα μανιτάρια μπορούν να συνθέσουν τη βιταμίνη D2 όταν εκτίθενται σε υπεριώδες φως. Μόνο τα άγρια μανιτάρια ή μανιτάρια που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία με υπεριώδες φως είναι καλές πηγές βιταμίνης D.
Εμπλουτισμένες τροφές
Οι φυσικές πηγές βιταμίνης D είναι περιορισμένες, ειδικά εάν είστε χορτοφάγοι ή δε σας αρέσουν τα ψάρια. Ευτυχώς για εσάς, ορισμένα τρόφιμα που δεν περιέχουν φυσικά βιταμίνη D, εμπλουτίζονται με αυτό το θρεπτικό συστατικό. Τέτοιες τροφές είναι το αγελαδινό γάλα, το γάλα σόγιας, ο χυμός πορτοκαλιού και τα δημητριακά, τα οποία ενίοτε ενισχύονται με βιταμίνη D. Αυτά περιέχουν 55-130 IU ανά μερίδα.
παρόλα αυτά, η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D ( να διευκρινίσουμε πως μέσω της τροφής ποτε δε μπορείς να συμβεί υπερβιταμίνωση παρα μονο απο την λήψη συμπληρωμάτων) μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση ασβεστίου στα ούρα και αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. Η υπερβολικά μεγάλη δόση βιταμίνης D (περίπου 10.000 IU την ημέρα) μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία και κατ’ επέκταση να συμβάλει στη θρόμβωση και το έμφραγμα.
Το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά οι υγιείς ενήλικες να μην καταναλώνουν σε καμία περίπτωση πάνω από 4.000 IU βιταμίνης D την ημέρα ώστε να αποφύγουν τις παραπάνω επιπλοκές.
Επίσης, τακτικές εξετάσεις για τα επίπεδα βιταμίνης D είναι αναγκαίες μόνο για άτομα που πάσχουν από διαταραχές δυσαπορρόφησης, όπως η κοιλιοκάκη, ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass) ή άτομα με οστεοπόρωση.